Studenter möts av bostadsbrist

Bostadssituationen för studenterna i Lund är värre inför höstterminen i år jämfört med förra året. Omkring 8000 nya studenter väntas komma inom de närmsta veckorna och en del av dem kommer inte att ha tak över huvudet.
– Situationen är allvarlig, men jag skulle inte kalla det kris, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Prytz (s). Den tuffa hyresmarknaden slår alltså mot de nya studenter som antagits till höstterminens kurser och program. För att få ett studentrum på korridor genom AF-bostäder, krävs att man väntar mer än ett halvår. Svårt på flera håll I Lund har bristen på studentbostäder länge varit stor och i Malmö ökar den i takt med att högskolan blir allt mer etablerad. Även i Helsingborg är det många studenter som kommer att ha svårt att hitta bostad inför hösten. Redan i dag är Helsingborgshems alla studentbostäder uthyrda. Ordnat ”akutboende” I Lund har man ordnat ett tjugotal akutboende i Observatoriet för att lösa situationen som väntas nästa vecka. – Men det är ingen långsiktig lösning, säger Birgitta Wadqvist, projektledare för studentbostadsutveckling. Den långsiktiga lösningen är att bygga fler studentbostäder, säger Lennart Prytz, men trots det har man från kommunens sida legat lågt med byggandet de senaste åren. Nu hoppas man dock att det ska bli ändring på det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".