Föredrar levande fötter.
Eslöv

Hästtätt Flyinge fick hovslagarutbildning

Den nya hovslagarutbildningen har startat i Flyinge utanför Eslöv. Flyinge har samtidigt blivit huvudman för  hovslagarutbildningen i Flyinge, Wången och Skara. Men det har varit trögt att få utbildningen godkänd av CSN.


Hovslagareleven Gavin Whitewater sökte till Skara men fick beskedet att utbildningen flyttats till Flyinge. Det är han nöjd med, eftersom Flyinge är ett stort centrum för både avel och ridsport.

– Det som är positivt med Flyinge är att det här finns gott om hästar. I Skara var det brist på hästar, och de fick sko på dödfötter som satt uppmonterade i en ställning, säger han.

Stora delar av hovslagarutbildningen i Skara har nu flyttats till Flyinge och till Wången i Jämtland. Utbildningen tar ett år och sedan ska man praktisera ytterligare ett år. En vuxenutbildning för hovslagare finns även vid naturbruksgymnasiet Nordvikskolan i Västernorrland, samt på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Framtidsutsikterna för hovslagare är strålande, eftersom det är brist på utbildade hovslagare runt om i landet. Dessutom är Skåne ovanligt hästtätt.

Hittills har eleverna på Flyinge som började i januari haft det svårt ekonomiskt. CSN har inte velat bevilja studiemedel, eftersom utbildningen inte har passat in under något tak. Men Kia Olsson som är utbildningsansvarig säger att det nu har löst sig med CSN, och att utbetalningarna är på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".