KRISTIANSTAD

Konstgjord käke skriker vid smärta

Snart kan tandläkarstudenter provborra i tänder som skriker när det gör ont. Världens första interaktiva käke har utvecklats vid Kristianstad högskola.

Ett skrikande läte. Det kommer käkmodellen att utdela när oaktsamma studenter borrar för djupt. Mannen bakom den interaktiva käken är Saeid Kazemi, lärare på datasystemprogrammet vid högskolan i Kristianstad och före detta tandläkare.

– När jag gick på tandläkarhögskolan i Teheran hade vi studenter problem när vi gick över från att arbeta på modeller till riktiga patienter, berättar Saeid Kazemi.

– Det ledde till att både vi och patienterna blev stressade. Jag tänkte att det måste finnas något sätt att minska skillnaden mellan käkmodellen och en riktig mun, säger han.

På tandläkarutbildningar runtom i världen övar man redan på plastkäkar. Men problemet med de nuvarande modellerna är enligt Saeid Kazemi att de inte kan säga ifrån om studenten utfört ett smärtsamt ingrepp. Tänderna i den interaktiva käken registerar smärtan via elektroder som är kopplade till ett kretskort, som i sin tur kopplas till en högtalare.

När studenten sedan borrar i den konstgjorda tanden, kommer den att svara om någonting går snett. Käken kommer också att kunna bedövas och i framtiden eventuellt genomgå vissa operativa ingrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".