HELSINGBORG

Lasarettet lovar fler vårdplatser

Nu ska det bli slut på att personal jagar sängplatser istället för att vårda patienter på Helsingborgs lasarett. Kritiken från arbetsmiljöverket har tagit skruv och ledningen lovar en lång rad förbättringar.

I höstas gjorde Arbetsmiljöverket flera inspektioner på lasarettet i Helsingborg där personalen i åratal har klagat över en stressig arbetsmiljö och tungrodda arbetsplatser.

Arbetsmiljöverket konstaterade en ständig brist på vårdplatser, något som bara blivit värre. Överbeläggningar hör till vardagen, vilket medfört att patienter har lagts i korridorer och sköljrum.

Ledningen för Helsingborgs lasarett har nu svarat på Arbetsmiljöverkets kritik med en lång lista med åtgärder.

Personalen ska få mer utbildning, vissa avdelningar får receptionist som ska hjälpa sjuksköterskorna och på de värst belastade avdelningarna ska teamcheferna ge dagliga återkopplingar om arbetsbelastningen.

Lasarettet har fått fler akutplatser och ännu fler ska det bli under året. Man har inrättat en funktion som vårdplatskoordinator som får en nyckelroll att placera patienter.

Strokepatienter läggs sedan början av januari direkt in på strokeavdelningen och det frigör vårdplatser. 

Höftfrakturer har från mars fått ett nytt vårdprogram med bättre omhändertagande och därmed minskade vårdtider.

Gamla med många sjukdomar ska även identifieras och när det behövs läggs de direkt in på vårdavdelning utan att passera akuten. På så vis vinner man också vårddagar och därmed vårdplatser.

Långsiktigt anser lasarettsledningen att man behöver bygga ett annex till Helsingborgs lasarett där allt som inte har med vård att göra bör lokaliseras, enligt ett styrdokument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".