Vill ha rabatt istället för garanti.
SKÅNE

Vill införa mer praktik för unga

I dag, måndag,  presenterade Socialdemokraterna sitt recept för hur den ökande ungdomsarbetslösheten ska tacklas. Bland de unga skåningarna växer arbetslösheten mer än i riket i övrigt, enligt riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S).


Arbetslösheten i Sverige ökar inom alla åldersgrupper, men de unga är värst drabbade. Enligt statistik från arbetsförmedlingen var 5 560 skånska ungdomar arbetslösa i februari i år. Det är nästan 44 procent fler än i februari förra året.

– Vi ser att arbetslösheten här ökar snabbare än i riket i stort, säger riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S), som även är ledamot av Skånes jobbkommission.

Till skillnad från i riket generellt så är ungdomsarbetslösheten i Skåne mer spridd mellan branscherna, enligt Luciano Astudillo.

– Här ser vi att ungdomar bli arbetslösa lite här och var. Vi vet också att många ungdomar håller på att lämna högskola och universitet och ska möta en arbetsmarknad som säger, stopp och belägg, säger han.

Idag, måndag, presenterade Socialdemokraterna hur de tycker att man ska komma till rätta med situationen för de unga. Bland annat vill de ta bort jobbgarantin, som de kallar förvaring och slöseri med skattepengar. Istället vill Socialdemokraterna att man ska införa en ungdomsrabatt med innebörden att alla företag och organisationer som anställer arbetslösa ungdomar ska få en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften. De arbetsgivare som anställer ungdomar som varit arbetslösa en längre tid borde dessutom få göra avdrag på två tredjedelar av ungdomarnas löner, anser partiet.

Utöver det vill Socialdemokraterna införa fler praktikplatsen inom den offentliga sektorn och statliga myndigheter och erbjuda fler högskolestuderande möjlighet till karriärcoachning.

– Vi vet sedan nittiotalskrisen att ungdomar tar med sig ett dåligt inträde på arbetsmarknaden genom hela livet. Nu riskerar vi att få en helt ny generation som går förlorad, säger Luciano Astudillo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".