Lyckad satsning på lärlingsutbildning

Landskrona-Kävlinge-Svalövs gymnasieförbund ligger i topp i Skåne när det gäller elever som går på lärlingsutbildning på gymnasiet.

På Selma Lagerlöfgymnasiet i Landskrona går tolv ungdomar lärlingsutbildning på omvårdnadsprogrammet.

– Det var en bra börja-om-grej för mig för jag var så himla skoltrött.

– Man blir mycket mer social, får kontakter, får rutin på sitt arbete.

– Man vet hur det går till på ett äldreboende. Vad man ska göra vid ett fall, man lär sig lyfta rätt och sånt. Man kan lära sig det i böcker, men det är mycket lättare att lära sig på plats.

Eleverna på omvårdnadsprogrammets lärlingsutbildning är eniga om att det är mycket bättre att vara ute i verkligheten än att sitta på en skolbänk hela dagarna. Och flera elever säger att de blir sugna på att läsa och skaffa sig teoretiska kunskaper om det de upplever i praktiken. Trots att flera av eleverna var skoltrötta innan de började på lärlingsutbildningen, så är de flesta inne på att fortsätta studera när den är slut.

Sjuksköterska, polis och ambulanssjuksköterska är exempel på val som eleverna tänker sig.

– Vi trivs jättebra med utbildningsformen, säger Ditta Schlöser som är lärare på omvårdnadsprogrammet.

På en traditionell omvårdnadsutbildning har eleverna vissa praktikveckor varje termin. På lärlingsutbildningen däremot är eleverna ute i vården tre dagar i veckan och läser kärnämnen på skolan två dagar i veckan under hela terminen.

Allting dokumenteras, men eftersom lärlingsutbildningen bara hållit på en dryg termin så har de utvärderingar som gjorts än så länge mest varit muntliga samtal med lärare, elever, handledare med mera.

– Vi har mallar och matriser där vi kontrollerar det här, och vi dokumenterar allt de lär sig och hur de lär sig det, säger Ditta Schlöser.

Lärlingsutbildningar på gymnasiet med ett visst statligt bidrag infördes hösten 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".