Bra turistsäsong i Ystad trots olja

Efter att det kinesiska fartyget Fu Shan Hai gick på grund och läckte olja vid sydkusten i början av juni, såg det mörkt ut inför turistsäsongen i Ystad kommun. Men det vackra vädret, den pågående militärmusikfestivalen Tattoo och Henning Mankells böcker har ändå gjort att turistena kommit.
– Oljan kom i början av juni, och det var ju bra, för då var vädret så kallt att vi knappt hade några turister här, säger Itta Jonsson, turistchef i Ystad. – Samtidigt är det ju många som bokar sin semester vid den tidpunkten, och hur de då har reagerat har vi lite svårt att bedöma än så länge. Enligt Itta Jonsson kan man se en viss beteendeförändring när det gäller turismen. Det har varit mindre efterfrågan på hotellrum i Ystad, men desto större på campingplatser, stugbyar och bed and breakfast. Och husvagns- och husbilsuthyrarna har jobbat för högtryck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".