Fängelse för dödsskott mot hund

Den 21-årige mannen riktade en pistol mot en 28-årig mans huvud och krävde att han skulle hetsa sin hund mot poliserna under oroligheterna i Rosengård förra året. När 28-åringen vägrade sköt 21-åringen ihjäl hunden. I dag dömdes han till fängelse i tio månader och till att betala 20 000 kronor i skadestånd till 28-åringen.

21-åringen åtalades, mot sitt nekande, för grovt vapenbrott, grovt olaga hot samt skadegörelse. Tingsrätten i Malmö följde åklagarens linje och dömde i enighet med åtalet.

Händelsen inträffade den 18 december förra året. Enligt domen hotade 21-åringen hundägaren att han skulle våldta hans fru om han inte bussade sin hund, en Amstaff, mot poliserna.

Men under tumultet gjorde hunden utfall mot 21-åringen som svarade med att skjuta hunden genom huvudet. Mannen fick sedan hjälp av sina kamrater att lägga hunden i en säck och slängde kadavret i en av alla de sopcontainrar som stacks i brand under oroligheterna i Rosengård.

21-åringen ska också ha sagt ”nästa gång är det din tur” till hundägaren.

I domen skriver tingsrätten att 28-åringens berättelse förefaller självupplevd och att den får stöd av vittnesuppgifter.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".