Olagligt knivinnehav kan ge fängelse i Danmark

Den danska vapenlagen kan komma att skärpas så att fängelse blir straffet för den som har en olaglig kniv på sig. Justitieministern överväger en skärpning sedan en ung italiensk turist i helgen blivit knivdödad i Köpenhamn.
Idag döms ungdomar och andra som har knivar på sig på stan i Danmark till böter om vapnen upptäcks av polisen. Om man däremot har ett skjutvapen på sig utan att ha licens kan straffet bli upp till två års fängelse. Men sedan en 19-årig italienare blivit överfallen av knivbeväpnade ungdomar och då blivit så svårt skadad att han senare avled, kan justitieminister Lene Espersen tänka sig att fängelse blir straffet också för dem som bär kniv. Hon har nu begärt att polisen och den danska riksåklagaren ska göra en snabb analys av hur stort problemet med ungdomar som bär kniv egentligen är. Den konservativa ministern får stöd också av socialdemokraterna som säger sig vara helt för en skärpning av vapenlagen. De två ungdomar som misstänks ha dödat den unge italienske ryggsäcksturisten på Nørrebro i Köpenhamn natten till i lördags har släppts av polisen, men de är fortfarande misstänkta för dådet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".