Skåne

Svårt rekrytera nya yrkesfiskare

Den svenska fiskarkåren är åldersstigen och det är svårt att rekrytera yngre till yrket. I dag är medelåldern bland yrkesfiskarna i Sverige 56 år. När den äldre generationen går i pension om något år riskerar dessutom att förädlingsindustrin att drabbas.

Medelåldern bland fiskarna har ökat från 44 år i mitten av 1990-talet till 56 år i dag. Nu är det inte många som är särskilt sugna på att ge sig in i branschen.

Peter Hjelm är ett undantag. Så fort han är klar med sina gymnasiestudier. Han är redan nu i full gång med att fiska på fritiden.

– Jag har följt med pappa och farfar ut ända sen jag var liten. Och sedan har jag börjat fiska själv, säger Peter Hjelm.

Hans pappa, Håkan Hjelm, har fiskat i 29 år och han säger att en föryngring är nödvändig. Annars riskerar kunskap att gå förlorad och om fisket minskar blir det tuffare för omkringverksamheterna. Håkan menar dock att fisket går en ganska ljus framtid till mötes tack vare de förändringar som har gjorts i branschen.

– Fiskeflottan begränsas och det har blivit starkare årsklasser bland fisken. Förhoppningsvis slopas rödlistningen av torsken och vi får bättre betalt. Så för dem som blir kvar blir det bättre, säger Håkan Hjelm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".