Hela landet ringer skånsk upplysning

Trots att sjukvårdsupplysningen i Region Skåne redan är hårt belastad får den ta emot samtal från hela landet. Det beror bland annat på att Apotekets läkemedelsrådgivning har hänvisat patienter till sjukvårdsupplysningen i Skåne.
– Vi frågar ju inte om du är skåning när du ringer utan tar emot alla samtal, säger Björn Jonsson, rådgivare på regiondirektörskontoret i Region Skåne. Omkring 25 000 personer ringer till sjukvårdsupplysningen i Region Skåne varje månad. Hur stor andel som ringer från andra landsting vet man ännu inte. – Det är en del som ringer till oss och det tycker jag är ett bevis på att Skåne har en bra tjänst som fungerar, säger Björn Jonsson. Men den skånska sjukvårdsupplysningen har tidigare kritiserats för att det tar lång tid innan man kommer fram och att den inte fungerar som den ska. I helgen var det omöjligt att komma fram på numret. Är det rimligt att ta emot samtal från hela landet när man inte alltid kan tillgodose skåningarnas behov? – Det är nästan bara på kvällstid som belastningen är hög, men vi har ju bra tillgänglighet på dagen och då ser jag inget bekymmer med det, säger Björn Jonsson.
Louise Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".