Besparingsbeslut under protest

Socialnämnden i Lund beslutade på onsdagskvällen att anta det förslag till besparingar som tjänstemännen lagt och som innebär stora nedskärningar för missbrukare och för tidningen Aluma i Lund. Men beslutet fattades under protest.
– Vi antar förslaget, men förklarar samtidigt för kommunstyrelse och kommunfullmäktige att de försämringar som beslutet medför inte är acceptabla, säger Erland Stensson, ordförande för socialnämnden. För att Lunds ekonomi ska gå ihop under 2004 måste förvaltningarna minska sina utgifter. Socialförvaltningen måste spara in totalt tio och en halv miljon kronor. På onsdagen antog socialnämnden ett förslag som bland annat innebär att man drar in bidraget till gatutidningen Aluma och att man lägger ner Hasselas verksamhet för ungdomar. Förslaget går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som ska fastställa kommunens budget i höst. – Det innebär ju att det blir en sämre situation för de mest utsatta i samhället. De drabbas i första hand. På längre sikt tror jag att kostnaderna kommer att öka eftersom behoven av socialbidrag och institutionsvård kommer att öka, säger Erland Stensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".