Malmö

Nytt center för romer ska öka delaktighet

Ett informationscenter för romer i Malmö öppnas nu i vår på Kirseberg. Tanken är att de 6 000 romer som bor i Malmö ska bli mer delaktiga i samhället.

Det finns ett stort behov bland romer i Malmö att få bättre kontakt med samhället. Enligt en rapport om deras situation som kommunen presenterade förra året är arbetslösheten hög och många romska barn går inte i skolan.

– Mina förhoppningar är att romer ska ha samma delaktighet som alla andra, säger Janetka Fanny Petras, en av de tre som anställts på Romskt informations- och kunskapscenter.

Centret är ett kommunalt projekt och finansieras under det första året av Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Personalen ska jobba nära de drygt 6 000 romer som finns i Malmö, men också mot olika institutioner i Malmö.

– En del av det här uppdraget är att vi ska rikta oss mot kommunen och alla institutioner vi har här i Malmö, säger Mujo Halilovic som är verksamhetsansvarig på centret.  

Ett konkret arbete som man snart ska göras är en undersökning bland Malmös romer om vilka frågor de tycker är viktiga. Men den kanske viktigaste satsningen är utbildning.

– Romerna ska tänka mycket på utbildning. Skolan är makten. Utbildning är makten, säger Robert Shoko Vävström, på Romskt informations- och kunskapscenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".