Öringen lever vidare i Lyabäcken

Trots utsläppet av cement och bentonitlera i Lyabäcken på Hallandsåsen för en månad sedan kommer öringen i vattnet att klara sig. Det tror fiskeexpert Mats Hebrand som Banverket hyrt in och som nu tagit prover i bäcken.
Under onsdagen gick Mats Hebrand runt med håv och tog prover på bäcköringen. Och han konstaterar att det ser väldigt normalt ut i bäcken. – Jag är inte orolig för Lyabäcken, men jag är angelägen om att den ska må bra och att fiskar och djurliv här ska få lov att fortleva, säger han. Och det är därför vi gör de här kontrollerna. Mats Hebrand litar på naturens kraft att självläka, och tror att livet i Lyabäcken om en inte alltför avlägsen framtid återgått till det normala. – Det är ju tragiskt att så mycket fisk har dött men det finns så pass mycket fisk kvar uppströms, att den kommer att klara av att fylla hålrummen. Jag är ganska övertygad om att det inom ett eller två år ser normalt ut även nedströms, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".