Sydostskåne vill underlätta för bornholmarna

Nu vill Sydostskåne göra livet lättare för bornholmarna. I en ny svensk-dansk rapport lyfts en rad hinder fram som försvårar transporterna mellan Köpenhamn och Bornholm via Skåne, och nu hoppas man att svenska och danska myndigheter ska reagera.
Tre fjärdedelar av alla som åker mellan Bornholm och det övriga Danmark åker via Sverige, och en fjärdedel av godstransporterna går samma väg. Öresundsbron, nya tågförbindelser och en snabbare färja har gjort resandet till den danska semesterön lättare. Men hindren är många när människor, varor och husdjur ska transporteras via ett annat land, visar studien som de sydostskånska kommunerna och Bornholm hoppas ska leda till minskat krångel. Man bör starta med att göra direktleden till Bornholm till en transitkorridor, säger Thomas Lantz som är ordförande i de sydostskånska kommunernas samarbetsorgan Sösk och även moderat oppositionsråd i Ystad. – Det viktigaste och det man kan göra på kort sikt, det är att se till så att en transitkorridor fungerar direkt så att det blir som en inrikeslinje mellan Köpenhamn och Bornholm, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".