Johan Andersson, företagare i Ystad. Foto: Johanna Hellström/SR
SYDÖSTRA SKÅNE

Satsning ska leda till nyanställningar

Mitt i djupaste lågkonjunktur väljer tre kommuner i sydöstra Skåne att satsa på de små och medelstora företagen i området.

Tillsammans med Sparbanken Syd och myndigheten ESF satsas det över 20 miljoner för att höja kompetensen hos de anställda och cheferna - allt för att företagen ska anställa fler.

– Det kommer att ge nätverkande mellan företag, merförsäljningar, nyanställningar och kanske självförtroende att börja samverka, säger Anders Nilsson som är tillväxtansvarig på Sparbanken Syd.

Det finns hundratals små och medelstora företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla, de kommuner som ingår i det här projektet som har kallats ”Den stora vändningen”.

Ett 60-tal av dessa ska nu få en skjuts för att utvecklas ännu mer. Med början nu i april ska nästan 1 000 anställda på dessa företag få utbildning i allt från chefskap till försäljning.

Jonas Andersson i Ystad har ett företag som bland annat sysslar med reklam. När han startade företaget för fem år sedan var han ensam, men nu har han fyra anställda som han ska leda.

– En ledarskapsutbildning ligger i främsta ledet för mig, säger Jonas Andersson.

På den sydöstra sidan av Skåne lider man lite av lillebrorskomplex gentemot den expansiva västra sidan av länet. Mångmiljonprojektet ska nu leda till företagare som tror på sig själva ännu mer genom den utbildning de får. Det kan göra att företagen vågar nyanställa, tror Lars Persson, som är näringlivsutvecklare på Simrishamns kommun.

– Om de här företagen bara anställer en person var så är det många nya arbetstillfällen här på Österlen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".