Skåne

Skoporna tar Jordberga sockerbruk

Nu rivs den stora fabriksbyggnaden på Jordberga sockerbruk. Ännu en del av Skånes industrihistoria jämnas med marken.

Förr var Jordberga en bruksort som sjöd av liv. Idag bor bara några få kvar i de hus som klarat sig undan grävskoporna. I över hundra år har det tillverkats socker här. Från 1891 fram till millennieskiftet då de sista betorna togs emot. Sedan dess har tiden stått stilla, tills nu när grävmaskiner och lastbilar rullat in.  

– Vi har börjat riva den stora huvudfabriken. Som du ser äter vi oss in i den efterhand, säger Stefan Jönsson som har hand om rivningsarbetet på plats.
Sockerbruket är som en liten by med fabriksbyggnader, bostadshus, en gammal affär, en brandstation och verkstäder.

Som mest hade Sverige 24 sockerbruk igång i början av 1900-talet, de flesta i Skåne. Idag återstår bara ett i Örtofta och ett raffinaderi i Arlöv. Snart ser man inte heller några spår av det som en gång var en av Sveriges och Skånes största industrier. Ett år räknar men med att det tar att riva Jordberga sockerbruk. På sockerbruket i Köpingebro väntar man på att skriva på rivningskontraktet vilken dag som helst och i Hököpinge river man nu i ytterligare etapper för att ge plats åt ett bostadsområde.

Leif Nilsson har jobbat sedan 1973 på sockerbruket och är en av två anställda som fortfarande finns kvar. Han minns hur det var liv och rörelse under betkampanjen när alla traktorekipagen kom med sina lass av betor. 

– Det var ett surr när fabriken var igång. Ett liv och ett kiv, säger Leif Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".