Helsingborg

Ny avgift hot mot naturskolor

Skolorna i Helsingborg har inte anmält några elever alls till naturskolorna i höst. Anledningen är att de numer måste betala 14 900 kronor för varje klass som skickas till naturskolorna.

Till naturskolorna har Helsingborgseleverna åkt sedan 60-talet. Staden har två naturskolor, en i Örkelljunga och en i Stenestad på Söderåsen. Fram till nu har det i princip varit kostnadsfritt för skolorna att nyttja naturskolornas populära verksamhet.

– Vi har oftast hundra procent fler sökande än vi har plats för, säger Bengt Jürs, naturpedagog.

Anmälningstiden för höstens vistelser har gått ut. Inga skolor har anmält sina elever. Det kostar numer 14 900 kronor per klass för skolorna att låta eleverna vara på naturskolan med två övernattningar.  

Pengarna som tidigare gick till naturskolorna har istället fördelats på skolorna fast utan öronmärkning. Nu har inga skolor råd att åka dit. Frågan är vad som händer nu.  

– Naturskolorna kommer att finnas, fast utan verksamhet, säger Bengt Sellmen, naturpedagog som ändå tror att det kommer att lösa sig.

– Vi är helt övertygade om att det löser sig på något sätt. Men om det ska kosta 14 900 per vistelse har vi ingen naturskola till hösten.

Christer Rasmusson som är ordförande för skol- och fritidsnämnden i Helsingborg konstaterar att det är magert med anmälningar till naturskolorna i höst.  

– Vi håller på att undersöka hur vi ska lösa detta. Naturskolan är inte nedlagd i och med detta, det är den inte, säger Christer Rasmusson (FP), ordförande i skol- och fritidsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".