Överåklagare granskar bantningsreklam

Ett företag med postbox i Malmö som erbjuder mirakelbantningspiller, massutskickar just nu reklam för sitt piller som uppges omvandla fett till vatten. Nu ska överåklagare Sven-Erik Alhem på eget initiativ granska företaget.
Den senaste veckan har konsumentverket fått åtta anmälningar mot företaget Pharma Post. Dels för att produkten anses som ren bluff, och dels för att företaget skickar brev till barn. Företaget påstår att deras bantningsmedel Calvate förbränner två kilo fett om dygnet. Reklamen säger vidare att mirakelpillret omvandlar fett till vatten och spolar ut det ur kroppen liter för liter. Det senaste året har Pharma Post anmälts 64 gånger till KO som säger att själva reklamen är olaglig. Även posten blir nerringd eftersom kunderna inte får tag på företaget, som gömmer sig bakom en postbox i Malmö. Nu ska överåklagare Sven Erik Alhem granska ärendet – Ja, jag ska titta på det här fallet, men jag vet ännu ingenting om det, säger han. – Jag ska bedöma innehållet i den text som erbjuder medlet, men det innebär inte att jag nu har tagit ställning till frågan om det finns skäl att inleda förundersökning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".