Ozon dödar minst 60 varje år

Varje år dör minst 60 personer i Malmö och Lund på grund av skador orsakade av det marknära ozon som finns i luften vi andas. Det visar en studie från Folkhälsoinstitutet.
Det är framför allt personer med lung- och hjärtsjukdomar som kan drabbas av akuta problem eller till och med dö i förtid på grund av att de andas in för höga halter marknära ozon. Och det är just vid den här varma tiden på året som halterna är som högst. Under sommaren har toppnoteringen i Malmö legat på 120 mikrogram ozon per kubikmeter. Enligt EU:s riktlinjer måste allmänheten varnas om halten uppgår till 180 mikrogram per kubikmeter. Skåne är med närheten till Tyskland, Polen och Danmark mer utsatt för luftföroreningar och har också högre ozonhalter än övriga Sverige. – Det är alarmerande. Totalt sett påverkar luftföroreningar vår livslängd med flera månader, säger Hans Wellinder, docent i yrkeshygien på Lunds universitetssjukhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".