Styrmans miss orsakade fartygskollision

Det var en felbedömning av en styrman som orsakade fartygskollisionen utanför Bornholm i slutet av maj. Det säger den danska sjöfartsstyrelsen i sin rapport om olyckan. Ett kinesiskt fartyg sjönk och olyckan ledde också till att olja läckte ut och hamnade på stränderna i Sydostskåne.
Vädret var fint, sikten god, och de båda fartygen, det kinesiska Fu Shan Hai och det cypriotiskregistrerade containerfartyget Gdynia som hade polsk besättning, såg varandra. Ändå rände Gdynia rakt in i sidan på Fu Shan Hai, och åtta timmar senare på kvällen den 31 maj sjönk det kinesiska fartyget sedan ett bogseringsförsök misslyckats. Kursändringen som den polske andrestyrmannen gjorde var helt enkelt för liten - han skulle ha gjort en större gir för att gå klar, säger danska sjöfartsstyrelsens Lars Gerhard Nielsen. Rapporten har nu lämnats över till danska sjöfartsstyrelsens juridiska enhet som får ta ställning till om straffansvar ska utkrävas. Men det rättsliga efterspelet till fartygsolyckan nordväst om Bornholm har redan startat. Den danska staten har stämt ägarna till båda fartygen för att få ersättning för sina kostnader, och också svenska myndigheter tvingas därmed gå till domstol. Oljesanering och annat beräknas ha kostat skånska kommuner och kustbevakningen 24 miljoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".