1 av 2
2 av 2
MALMÖ

Arkitekter tävlar om kvinnosportcenter

Kronprinsen kan få konkurrens om att synas som landmärke i centrala Malmö. Precis bredvid skyskrapan planeras nu miljardsatsningen och jättebygget World Village of Women Sports.

Det internationella centret för kvinnlig idrott ska precis bredvid Kronprinsen, där Hästhagens IP nu ligger. Förutom en stor idrottsarena planeras också hotell, bostäder och kontor. Initiativtagen Mårten Hedlund hoppas att även byggnaden få ett kvinnligt utseende.

– Mycket av de anläggningar som byggs idag är manliga i strukturen, säger han.

Fem stora arkitektbyråer har nu fått i uppdrag att rita hur centret ska se ut. Några begränsningar för hur hög byggnaden blir är ännu oklart. Det kan alltså bli något högre än Malmös näst högsta byggnad, grannen Kronprinsen. I början av juni ska förslagen vara färdiga och sedan får en eller flera arkitektbyråer uppdraget.

Kent Widding Persson är tillsammans med Dan Olofsson huvudfinansiär för projektet som beräknas kosta dryga 1,2 miljarder. Han tycker inte att det är konstigt att satsa i lågkonjunkturen.

– Vi har en tidplan där det står att det ska stå färdigt 2012. Jag tror att om man ser det från det perspektivet så har förhoppningsvis konjunkturen ändrats. Vi gör upphandlingen i en lågkonjunktur och kommer upp i en högkonjunktur, säger  Kent Widding Persson.

Han är inte orolig över att planen inte kommer gå i lås.

– Självklart är det alltid en liten risk när detaljarbetet inte är klart och alla inte har fått säga sitt. Men i övrigt är jag helt övertygad om att det blir av, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".