Danmark skriver på för svenskt ESS. Foto Janne Wieslander/SR
LUND

Danska pengar till ESS stärker Lunds chanser att få anläggningen

Danmark satsar nästan en och en halv miljard danska kronor på forskningsanläggningen ESS, om den hamnar i Lund. Dagens avtal med Danmark ökar Sveriges chanser att få ESS till Lund, anser forskningsminister Lars Leijonborg.

Danskarna deltar genom att bygga ett ESS-centrum för dataanalyser i Köpenhamn, där 65 personer ska arbeta.

Flera länder slåss om att få den stora forskningsanläggningen ESS. Lund och Sverige konkurrerar med Ungern och Spanien. Ett medel i tävlingen är förmågan att vara med och finansiera anläggningen. Spanien har sagt sig kunna vara med och betala halva anläggningen om den hamnar i Spanien. Med de danska pengarna kan nu Sverige komma upp i över 40 procent.

– Utan det danska bidraget hade vi aldrig själva kunnat komma i närheten av femtio procent. Det är orimligt att ett litet land som Sverige ska betala halva en sån här jätteanläggning, säger forskningsminister Lars Leijonborg.

Men det fattas fortfarande nästan en miljard upp till de 50 procent till finansieringen som Sverige vill kunna erbjuda och det blir troligen Norge och Finland och kanske också Polen som står för de sista slantarna.

Dagens avtal med Danmark har en avgörande stor betydelse, tror även Peter Honeth, tidigare universitetsdirektören i Lund och nu statssekreterare på utbildnings departementet. Han är en av dem som har förhandlat fram dagens avtal med Danmark.

– Det finns en allmän uppfattning i många länder att alternativet med Lund är det tekniskt helt överlägsna, vår svaghet har varit att vi inte har kunnat visa upp mer än 30 procents finansiering hittills, nu tar vi ett stort steg framåt, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".