Ingen dispens för Kristet Center Syd

Friskolan Kristet Center Syd i norra Rörum får inte dispens av regeringen. Det innebär att de tio elever som ska börja årskurs tre på gymnasiet inte kan fullföja sin utbildning.
– Vi hade givetvis hoppats på ett ja. Det här drabbar de elever som läst speciella ämnen här hos oss, säger Margareta Sturesson som är skolans biträdande rektor. Ämnena hon syftar på är församlingsbyggande, ledarutbildning, bibelkunskap och undervisning i entreprenörskap - ämnen som inte finns på vanliga gymnasieskolor. Det här kan innebära att eleverna får gå om en årskurs eftersom de inte läst ämnen som krävs på en vanlig skola Det var i augusti i fjol som skolverket beslutade att inte låta skolverksamheten vid Kristet Center Syd fortsätta efter det att skolan varit verksam sedan 1995. De främsta skälen till beslutet att lägga ned var att utbildningen höll för låg kvalitet och att många lärare saknade kompetens. Skolan överklagade skolverkets beslut till länsrätten i Stockholm. Länsrättens dom kom den 19 maj i år och i den fastslogs att det var rätt av skolverket att stoppa skolan. Skolan sökte då dispens hos regeringen för att få avsluta ubildningen för den sista årskullen. Men även regeringen sa nej. – Nu får vi koncentrera oss på att hjälpa våra elever att hitta bra utbildningar någon annanstans,säger Margareta Sturesson Men trots förbudet kommer skolans grunskoleverksamhet att starta på måndag – Innan beslutet hunnit vinna laga kraft kan ingen stoppa oss, säger Margareta Sturesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".