Lund

Kommunstyrelsen i Lund pressar privata hyresvärdar

Kommunstyrelsen i Lund vill ställa ett nytt krav på de privata hyresvärdarna. De ska lämna fem procent av sina nybyggda lägenheter till hemlösa och flyktingar, annars får de inget bygglov.

- Problemet är att vi bara fått lägenheter från det kommunala bostadsbolaget till sociala ändamål, LKF, trots muntliga och skriftliga överenskommelser, säger Lars Bergwall (C).

Nu ska tekniska nämnden utforma det nya bygglovsavtalet som sen ska godkännas av kommunfullmäktige. Man har sneglat på Helsingborg, där modellen tidigare har prövats med framgång. Men på Fastighetsägarna Syd AB protesterar man mot det nya förslaget.

- Man ska skilja mellan fastighetsägande och byggande. Det är inte alltid som det är de som bygger som förvaltar. Det här kommer att minska byggandet, säger Stefan Lindvall, ordförande i Fastighetsägarna Syd AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".