Ungas åsikter ohörda

Många gymnasieelever i Malmö upplever att de har svårt att göra sin röst hörd och påverka i samhället. Det visar en ny undersökning som Malmö stad gjort i sammarbete med Ungdomsstyrelsen.
Så mycket som 59 procent av Malmös gymnasieelever anser att de har små eller mycket små möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen. – Ungdomarna upplever sina möjligheter till inflytande i kommunala frågor som bristfällig, säger Sólveig Bjarnadóttir, som är projektledare för "Malmös Ungdomsdemokrati" och författare till rapporten. Den nya rapporten ger en generell bild över hur det ser ut i Malmö. Var femte åttondeklass och var femte klass i i gymnasiets årskurs två har deltagit i undersökningen. När det gäller skolan visar rapporten tendenser om missförhållanden i den psykosociala arbetsmiljön, säger Sólveig Bjarnadóttir. – Det är ganska många, framför allt i grundskolan, som säger att våld förekommer och att mobbing är ett stort problem, säger hon. Att majoriteten av ungdomarna anser att de har små eller väldigt små möjligheter att påverka i samhället tycker Agneta Eriksson, skolkommunalråd i Malmö, är oroande. – Ja, det är en allvarlig signal. Rapporten ger oss goda möjligheter till underlag för hur vi ska gå vidare och förbättra ungdomarnas förhållande, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".