BLÅTUNGA

Blåtungevaccinering billigare än förväntat

Nu är den första stora massvaccineringen mot blåtunga avslutad. Det rör sig om drygt 700 000 djur som blivit vaccinerade sen slutet av september i förra året.

– Det har gått väldigt bra. Vi har uppnått det antal vaccinationer som vi har planerat för, säger Håkan Henriksson som är chef för distriktsveterinärerna.

Detta trots att vaccinationsområdet har utökats även till Kalmar län under vårvintern.

Totalt är det drygt 600 000 kor och omkring 100 000 får och getter som blivit vaccinerade i södra Sverige.

Nästa stora vaccineringsomgång beräknas starta den första november, men fram tills dess kommer några hundra tusen nyfödda djur, så som kalvar och lamm, att vaccineras under våren och sommaren.

Kostnaderna för vaccineringen har blivit ett tiotal miljoner kronor billigare än vad man först räknade med. Något som förklaras med att man blivit effektivare och att det funnits andra personer än veterinärer som har kunnat utfört vaccineringarna.

Men totalt rör det sig ändå om så mycket som 90 miljoner kronor fram till och med mars. Det är pengar som Håkan Henriksson anser är väl spenderade för att slippa ha sjukdomen permanent i landet.

– Det är ju en kostnad sjukdom för djurägarna, och det är väldigt fördelaktigt samhällsekonomiskt att satsa pengar på att få bort smittämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".