REGION SKÅNE

Regionstyrelsen hörsammade protester

Region Skåne backar om de nya reglerna för hörapparater i Skåne.

Det blev inget beslut i regionstyrelsen idag måndag, utan ärendet skickas istället tillbaka för en grundligare utredning.

– Det är ju inte så konstigt med tanke på de starka reaktioner som det har väckt, och det finns skäl för att göra en lite bättre konsekvensanalys, säger moderaten Jerker Swanstein som är regionstyrelsens ordförande.

Protesterna har varit massiva. Bland annat har Hörselskadades riksförbund samlat in nästan 2 000 namn, och i helsidesannonser uppmanat majoritetspolitikerna i Skåne att tänka om.

Förslaget går ut på att den hörselskadade får ett bidrag från regionen på 2 300 kronor, och resten måste den hörselskadade bekosta själv. Även om dagens utprovningsavgift på 800 kronor föreslås tas bort, kommer kostnaden för hörapparaterna att bli flera tusen kronor, menar många hörselskadade.

Den styrande femklövern i regionen erkänner nu att det saknas en bra konsekvensanalys, och att man även behöver titta på hur förslaget slår mot de hörselskadade som behöver två hörapparater.

Förslaget har redan klubbats i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden och i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Jerker Swanstein håller med om att man borde haft en dialog med dem som det berör tidigare.

– Det tycker jag att man borde haft. Men nu har man inte haft det, och då finns det tid att genomföra den dialogen.

Socialdemokraterna har reserverat sig mot beslutet i tidigare instanser, och Ewa Pihl Krabbe, andra vice ordförande i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden var nöjd med att ärendet idag skickades tillbaka.

– Det var det klokaste som är gjort i hela det här ärendet, för det är ett uruselt förslag, säger hon.

Majoriteten hoppas fortfarande hinna fatta beslut i frågan i tid för att nya regler ska kunna börja gälla från första augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".