Drottninggatan rustas upp. Foto: Lasse Olsson/SR
HELSINGBORG

Femklövern lovar bättre luft

Luften i Helsingborg ska bli mycket bättre genom att trafiken motas ut med en rad åtgärder. Det lovade femklövern idag, måndag, när man presenterade ett 26 punkter långt program om vad de styrande ska satsa på innan valet.

Luften i Helsingborg är inte alltid hälsosam.

– Den är stundtals inte bra, framför allt på Drottninggatan, Järnvägsgatan och Stenbocksgatan, där vi har mycket genomfartstrafik, säger Peter Danielsson, ordförande, kommunstyrelsen.

Trafiken ska stramas åt, det ska bli svårare att ta sig in och genom city med bil, och dyrare att parkera. Men det är inte nog.

– Jag tror det bästa medlet är att vi får en väl fungerande ringled i form av Österleden, som blir stadmotorväg, säger Peter Danielsson.

Helsingborgs centrum är idag miljözon, vilket förbjuder tung trafik. Ändå kör åtskilliga långtradare i city, konstaterar kristdemokraten och kommunalrådet Birgitta Södertun.

– Vi måste ha bort åtminstone de stora lastbilarna, säger hon.

Det ska uppnås genom tydligare skyltning, så att det blir tydligt även för utländska lastbilsförare att det inte är tillåtet att köra genom stan. När det är genomfört kan större krav ställas på polisen för att de ska se till att reglerna efterlevs, menar Birgitta Södertun.

I femklöverns program finns också att skolbarnen ska få läxhjälp, det ska utredas om pensionärer kan få åka gratis på bussen, man ska utreda om det går att bestraffa nerskräpare och det ska bli lättare för folk att bygga enbostadshus på landet.

Innan hösten ska den borgerliga femklövern i Helsingborg ha fattat beslut eller påbörjat arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".