SKÅNE

Polisen klagar på dröjande dödsbud

Sedan det privata vårdföretaget Carema tog över läkarbilsverksamheten i Region Skåne tar det mycket längre tid innan personer som dött i hemmet blir dödsförklarade av läkare. Det ställer till bekymmer för polisen.

- Tidigare kontaktade vi primärvården och då tog det upp till en timme att få ett dödsbevis. Nu kan det ta fyra timmar eller längre tid till och med, säger Hans Järvestam, chef för länskommunikationscentralen vid polisen i Skåne.

- Vi tvingas lägga mycket resurser på det här.

Varje dygn åker polisen i Skåne hem till tre, fyra personer som avlidit. Om det inte är ett brott eller det är mycket tydligt att personen är död så måste polisen få hjälp av en läkare att konstatera dödsfallet.

Det är läkarna i hembesöksbilarna från det privata bolaget Carema som skall bistå polisen och i det avtal som Carema har med Region Skåne så står det att det får ta upp till fyra timmar innan läkare är på plats. Men det är Caremas uppgift att göra prioriteringar av de uppgifter man har.

- Fyra timmar är får lång tid, det inser vi. Det är bara att beklaga i de fall som man får vänta så länge, säger Lasse Källström, projektansvarig för läkarbilarna på Carema.

I mitten på april ska skall Carema och Region Skåne träffa polisen för att se om man reda ut problemen om finns i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".