Skåne

Konkursvåg drar in över Skåne

Totalt har 100 fler skånska företag gått i konkurs under det första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Flest konkurser är det i storstäderna. I Malmö till exempel har hela 102 företag försatts i konkurs i år.

De mindre städerna är också hårt drabbade. Trots att antalet konkurser inte är lika många som i storstäderna, så är ökningen jämfört med tidigare år betydande. Höganäs är ett exempel på det med en ökning på 400 procent, från en konkurs första kvartalet 2008 till fem konkurser i år. Simrishamn, Trelleborg och Ängelholm är andra städer där konkursantalet ökar markant.

Förklaringen till att konkurserna blir fler är den försvagade konjunkturen. Konjunkturkänsliga branscher som de inom transportsektorn, bilhandeln och byggsektorn drabbas värst, visar statistik från Affärs och kreditupplysningsföretaget UC.

Svedala, Ystad, Tomelilla och Sjöbo är exempel på kommuner där företagen går mot trenden med färre konkurser under det första kvartalet än tidigare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".