Lyabäcksutredningen ett steg framåt

Det finns en förbindelse i berget mellan de provborrhål som gjorts på Hallandsåsen och Lyabäcken. Det visar provborrningar som gjorts med luft.
I jakten på en förklaring till utsläppen av cement- och bentonitblandningen på Hallandsåsen i juli har man gjort provtryckningar med luft. De resulterade i att det bubblade i Lyabäcken och det visar att det finns en förbindelse mellan borrhål och bäck. Men om det betyder att cement- och bentonitblandningen som orsakade fiskdöd i Lybäcken kan ha rört sig på samma sätt genom berget som luft går inte att säga idag, enligt miljöåklagare Ingvar Wennersten som inväntar geologernas utlåtanden. Miljöåklagare Ingvar Wennersten som utreder om det begåtts något miljöbrott i samband med utsläppet tror att det kommer att dröja omkring en vecka innan man är klar med bedömningar och analyser. Han betonar också att det är ett komplicerat ärende där olika förklaringsmodeller är möjliga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".