Skåne

Dyrt att ha patienter i kö inom vården

För första gången har Region Skåne försökt ta reda på vad väntetiderna i den Skånska vården kostar samhället. De har tittat på patientgrupper med nio olika sjukdomsbilder. De kostade tillsammans samhället hela 46 miljoner kronor i utebliven arbetsinsats, sjukskrivning och sjukersättning år 2005.

Dyrast var ryggvärken, ledvärken och knäledsbesvären, där väntetiderna till att få en fastställd diagnos av specialist läkare oftast var på tok för långa.

Totalt onödiga pengar och sjukskrivningstid, enligt Ulf Hallegård som är läkare och ansvarig för bättre sjukskrivningsprocess i Skåne.

- När man väl träffar specialisterna så blir det inte operation eller någon annan viktig åtgärd utan konstaterar att man borde ha gjort något annat från början, säger Ulf Hallegård.

Som så många gånger förut lovar nu Region Skåne krafttag mot köerna. Bättre kunskap hos primärvården är alltså ett av verktygen för att lyckas, i kombination med upprensning i köerna och bättre samordning. De 12 000 patienter som just nu väntat mer än 90 dagar på möte med specialistläkare är på tok för många säger Henrik Hammar som är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

- De 12 000 som väntar på besök mer än 90 dagar och de 2 000 som väntar på åtgärd, de siffrorna ska bort 2009 och 2010, säger Henrik Hammar (M), regionråd med ansvar för Hälsor och sjukvårdsfrågor.