MALMÖ

Diskriminering på arbetsmarknaden är utbredd

Nästan åtta av tio Malmöbor anser att det förekommer etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. Det visar en färsk undersökning som Malmö stad låtit göra.

Underökningen kallas Malmöpanelen och har gått ut till sammanlagt 1 500 personer och av dem har 75 procent svarat.

Flera av frågorna berör diskriminering och en stor andel av Malmöborna anser att diskriminering förekommer i flera olika delar av samhället. Framförallt är det på arbetsmarkanden, bostadsmarknaden och på jobbet som många av dem som svarat märkt av olika former av diskriminering.

Bland annat anser man att folk behandlas olik på grund av sin etniska tillhörighet, sitt kön eller ålder. 80 procent tycker till exempel att det råder etnisk diskriminering på arbetsmarknaden och nästan lika många tycker det samma om bostadsmarknaden.

Däremot är det relativt få av dem som svarat som själva anser sig vara utsatta för diskriminering. Men 28 procent anser sig varit utsatta för åldersdiskriminering på arbetsmarknaden och 16 procent anser sig personligen upplevt könsdiskriminering på jobbet.

– Vi har sedan tidigare slagit fast att det förekommer diskriminering. Därför har vi bildat en antidiskrimineringskommitté för att jobba med de här frågorna, säger Anneli Philipson (V), kommunalråd för jämställdhet och demokrati i Malmö.

– Som stadens största arbetsgivare måste vi föregå med gott exempel för till exempel andra arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".