Höga elpriser

Elpriserna under juli i år var dubbelt så höga som under samma månad i fjol. Under hela månaden låg spotpriset på el runt 25 öre per kilowattimme.
Man får gå tillbaka till 1996 för att hitta en nästan lika hög prisnivå under juli månad. - Det beror på att vattenmängden i våra magasin är låg efter den torra vintern och sommaren, säger Per Eliasson som är VD för Sydkraft Försäljning. I augusti har prisläget sett ännu sämre ut än i juli. Spotpriset har legat stadigt över 30 öre per kilowattimme, med toppar upp mot 40 öre. Det är till och med högre än de priser som är normala under vintern. I vintras var priset uppe i 70 öre per kilowattimme och under våren sjönk priset något för att öka igen under sommaren. Nu är en prissänkning lång borta.. - Det krävs bra nederbörd under både hösten och vintern för att priserna ska kunna normaliseras. Det enda som skulle kunna sänka priserna på kort sikt är massiv nederbörd, säger Per Eliasson. Eliasson passar också på att varna för att teckna långa abonnemangsavtal. - Just nu ska man bara teckna korta tremånadersavtal eller max ettårs avtal, säger Per Eliasson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".