Jarl Toremalm kämpar för att Torekovsborna kunna tanka på orten. Foto: Bosse Johansson/SR
Båstad

Torekovsbor vill driva egen mack

Fler och fler bensinmackar på landsbygden läggs ner. 2006 invigdes en ny mack i Torekov utanför Båstad, men redan i höstas lade bensinbolaget ner den. Sedan dess kämpar Torekovsborna för att få tillbaka macken.

– Vi har haft ett par privata intressenter, men de har känt att det varit för stor ekonomisk risk. Sista chansen nu är att vi samlar in pengar hos turistföreningen, bildar ett bolag och köper och driver macken, säger Jarl Toremalm, ordförande i Torekovs Turist- och Badförening.

Båstads kommun, som äger marken där macken ligger, har varit tillmötesgående och sänkt arrendekostnaden rejält. Men bensinbolaget vill ha 400 000 kronor för själva macken, och det är för mycket för att det ska gå att driva macken, om man måste låna ihop pengarna.

På påskafton blir det ett möte i Torekov, där mackens framtid kan avgöras – ett möte som ligger rätt i tiden eftersom många sommarboende kommer till Torekov i påsk. Jarl Toremalm tycker att det är viktigt att både fastboende och sommarboende får chansen att ställa upp.

– Absolut, för vi är så många Torekovsbor på sommaren som har nytta av en mack, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".