Skåne

Staffanstorp stoppar lärarlyft

Det blir inget fortsatt Lärarlyft för lärarna i Staffantorp. Barn- och utbildningsnämnden väntas nästa vecka besluta om att stoppa projektet i förtid.

Lärarlyftet är en statlig satsning där lärare får chans att vidareutbilda sig och trots att staten står för 70 procent av kostnaden har det blivit för dyrt.

– Utifrån det rådande ekonmiska läget är vi försiktiga. Vi ser över alla våra kostnader och Lärarlyftet är en av dem, säger Jens Jording, utvecklingsstrateg i Staffanstorps kommun.

Regeringens satsning, Lärarlyftet som pågått sedan 2007, ger lärare möjligheten att utbilda sig medan man behåller 80 procent av lönen.

Staten står för 70 procent av kostnaden och kommunen för resten. Men nyttan med Lärarlyftet har varit omdebatterat och två skånska kommuner, Burlöv och Perstorp, valde direkt att stå utanför.

I Staffanstorp har man inte utnyttjat platserna fullt ut och i Sjöbo har bara 20 procent av de statliga pengarna använts 2008.

I hela Skånes län har bara 60 procent av statens bidrag använts för Lärarlyftet vilket är lägre än genomsnittet i landet.

Lärarförbundet oroas av att fler kommuner kommer att följa Staffanstorps exempel och lägga ner satsningen i förtid.

– Man kan bli orolig eftersom kommunerna nu kommer att ta bort allt som de tycker ligger utanför det de måste göra. Men som arbetsgivare tror jag att de biter sig i svansen eftersom staten står för 70 procent av kostnaden, säger Ulla Adelsten, chef på Lärarförbundets i Skåne