Höör

Björnungar måste kanske flytta

Skånes djurpark vill bygga ett hägn för att ha kvar de tre björnungar som föddes i januari. Men framtiden är osäker, eftersom Region Skånes bidrag med stor sannolikhet blir lägre än vad djurparken budgeterat för.

– Vi hoppas fortfarande att vi ska kunna börja bygga ett nytt björnhägn i år, men det är ju lite oklart beroende på att bidraget blir mindre än vad det var tänkt, säger djurparkschefen Camilla Jönsson.

Björnungarnas hägn, inplanerade renoveringar, djurparkens utveckling – det är mycket som hänger på en skör tråd när ett stort hål dyker upp i djurparkens budget. Förslaget som ligger i den regionala tillväxtnämnden i Region Skåne, och som med största sannolikhet klubbas den 17 april, är nämligen 700 000 kronor lägre än vad djurparken sökt och budgeterat för.

Redan den 1 april beslutade stiftelsen bakom djurparken att höja inträdespriset från 160 kronor till 200 kronor för en vuxen besökare. Anledningen var att beslutet från Region Skåne om bidrag dröjde, och de ansvariga för djurparken började bli oroliga för att det helt skulle utebli.

Nu förlitar sig djurparkschefen Camilla Jönsson på att det högre inträdet ska täcka upp för det hål som blir i budgeten om bidraget blir lägre. För att undvika liknande ovisshet kring de ekonomiska förutsättningarna i framtiden har ett möte mellan djurparksledningen och Region Skåne nu planerats in.

– Vi har fortfarande stora investeringar, och det gör att vi behöver ta en riktig diskussion med Region Skåne hur de vill ha oss i framtiden, säger Camilla Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".