Skåne

Kaninuppfödare önskar skånskt slakteri

Antalet uppfödare som föder upp kaniner för slakt i Skåne har ökat markant de senaste åren. Men det finns ingenstans att slakta kaninerna.

– I Skåne finns det inga alls. Det finns totalt i Sverige fem stycken som är godkända för kanin, men i Skåne är det dessvärre fortfarande bara på planeringsstadiet, säger Marianne Tönnesen, som är uppfödare i nordvästra Skåne och också sitter i styrelsen för Sveriges Kaninproducenters förening.

Enligt henne beror bristen på slakterier på att folk inte vågar satsa på kaninmarknaden. I Skåne finns det ett tiotal uppfödare som föder upp kaniner till slakt. Det är betydligt fler än för bara några år sedan.

Marianne Tönnesen har ett hundratal kaniner på sin uppfödning och hon slaktar dem själv. Tidigare fanns det ett kaninslakteri i nordöstra Skåne, men där har man valt att koncentrera sig på annan verksamhet.

Marianne Tönnesen tycker inte att kaninerna ska behöva transporteras uppåt landet för slakt och säger att det behövs slakterier i Skåne för att möta det allt större intresset för att både köpa kaninkött men också föda upp kaniner.

– Det är jätteviktigt. Utan det kan vi inte fortsätta och bli flera. De som står med en massa kaniner idag kan inte bli av med dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".