Ystad

Branaghs Wallander ska locka britter

Ystad hoppas att Wallanderfilmerna ska locka brittiska turister till staden. Nu arbetar kommunen mot journalister och resebolag i London för att locka hit britterna.

Det var förra sommaren som den brittiska versionen av Henning Mankells välbekanta deckare spelades in i Ystad. Den kände skådespelaren Kenneth Branagh spelade Kurt Wallander och filmerna som visades på BBC One i vintras har fått ett gott mottagande av såväl publik som kritiker.  

– Första filmen sågs av sex miljoner tittare, det är ganska häftigt, säger Marie Holmström, turistsamordnare i Ystad.  

Nu hoppas man i Ystad kunna dra nytta av exponeringen.  Tillsammans med Tourism in Skåne och Visit Sweden arbetar man nu från London med att försöka få brittiska journalister att skriva resereportage om Ystad och framförallt att få resebyråer att sälja paketresor.

Tidigare har det framförallt varit tyskarna som kommit till Ystad för att gå i Kurt Wallanders fotspår, men nu är det alltså britterna som ska lockas, fastän de har svårare att ta sig hit än tyskarna som enkelt kan köra hit eller ta färjan över Östersjön.

– För den brittiska turisten är det en lite större apparat, man ska boka sitt paket, man ska ta sig hit med flyg till Köpenhamn och över bron. En lite större apparat, men absolut inte omöjligt, säger Marie Holmström.  

Om de nu kommer hit, hur ska ni få dem att komma tillbaka? 

– Med vår fantastiska charm i Skåne, med konst och kultur som britterna efterfrågar. Med att erbjuda det lilla extra på boendet, på maten, shoppingen och sevärdheterna. Just nu kan vi framförallt vi locka med den svenska kronan som är till britternas extrema fördel, säger Marie Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".