Skåne

Nu får kalvarna vaccin mot blåtunga

Nu inleds nästa fas i kampen mot blåtunga. Det är dags att vaccinera alla lamm och kalvar i södra Sverige innan svidknotten vaknar till liv i vårvärmen.

Varje dag rullar mellan tre och sex bilar med vaccinationsteam ut från länsstyrelsen i Kristianstad och besöker sedan gårdar över hela Skåne. Vaccineringen görs efter löpande-band principen. Veterinären Amanda Engsmar stannar  bilen i Västra Karup på Bjärehalvön. Snabbt drar hon på sig blå skyddskläder och laddar automatsprutan med vaccin. Inne i kostallet rycker de förvånade till när sprutan sticker till i baken och sen är det klart. 

Den fruktade sjukdomen spred sig till Sverige förra året och Jordbruksverket kämpar nu för att utrota blåtunga. Den första stora massvaccineringen är nyss avslutad och där ingick 700 000 djur i södra Sverige.   

Nu är det dags för alla nyfödda lamm och kalvar att vaccineras innan de får springa ut på vårbete. Sedan kommer vaccineringarna att fortsätta under tre år enligt Jordbruksverkets plan. Målsättningen är att 80 procent av alla djur ska vara vaccinerade då. Det är tillräckligt för att blåtunga inte ska kunna sprida sig. 

– Då kommer nästan alla djur vara vaccinerade som svidknotten sticker och blåtunga kommer inte ha en chans att sprida sig, säger Håkan Henriksson, chef för länsveterinärerna i södra Sverige.

Jenny Loftrup

jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.