Barsebäcksverket anmäls till åklagare

Statens Kärnkraftsinspektion beslutade på tisdagen att anmäla Barsebäcksverket till åklagare. Det är det hittills första fallet där SKI överlämnat ett fall av bristande säkerhetsrutiner till åklagare.
Det handlar om händelsen den 15 januari i år då reaktor 2 på Barsebäcksverket stoppades eftersom vattenflödet in i reaktortanken varit ojämnt i några månader. Det som hänt var att plåt som skyddar insidan av vattenledningarna till reaktortanken lossnat och kommit ut i tanken. Men trots att vattenflödet varit ojämnt i flera månader stoppades inte reaktorn förrän den 15 januari. Nu vill SKI att åklagare ska utreda händelsen och hur Barsebäcksverket sköter sina kontroller. Dessutom kräver SKI att Barsebäcksverket ska presentera åtgärder för att förbättra rutinerna, innan man ger klartecken för att starta reaktorn efter sommarstoppet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".