Streetractävlingar sätter sina spår i Ättekulla. Foto: Lasse Olsson/SR
Helsingborg

Oro för olyckor vid streetrace på Ättekulla

Med våren har säsongen för streetrace kommit igång i Helsingborg. Nu vill politikerna och polisen ta nya tag för att få bukt med biltävlingarna.

På Tornbornavägen på Ättekulla industriområde körs många av tävlingarna. I ett streetrace startar två bilar mot varandra och kör i hög hastighet. Tävlingarna lockar stora skaror åskådare. Det oroar myndigheterna eftersom risken är stor att någon skadas när publiken står nära bilarna.  

– Skulle någon bil få punktering eller skena iväg skulle det få förödande effekter, säger Thomas Finnborg (M), kommunalråd och själv polis till vardags.

Hittills har ingen åskådare skadats, men dödsolyckor i samband med streetrace har inträffat tidigare i Helsingborg. Streetracingen på Sjögatan, vid infarten till färjorna, försvann när kommunen byggde gupp. Men på Tornbornavägen kan man inte bygga gupp eftersom den används av tung trafik. Istället vill man göra vägen smalare. Men förmodligen leder åtgärderna bara till att biltävlingarna flyttar till något annat ställe.  

– Det enda sättet att lösa detta är att ändra lagstiftningen så att man kan beslagta bilarna, säger Thomas Finnborg (M) som varit i kontakt med en riksdagsman som ska driva frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".