SKÅNE

Vårdföretag fick köpa mammografiapparat billigt

När mammografin i Skåne privatiserades fick vårdföretaget köpa utrustningen för nästan halva priset.

För snart två år sedan köpte lasarettet i Ystad köpte sin mammografiutrustning för 4,4 miljoner kronor, nu säljs den till företaget Unilabs för 2,6 miljoner.

Karin Ekelund, ledningsstrateg på Region Skåne förklarar det billiga priset med att andrahandsvärdet sjunker fort på den här typen av maskiner.

– Så vi kände att detta var den bästa lösningen, även för kvinnorna i Skåne, säger hon.

Från och med första april i år har Unilabs ansvar för mammografiverksamheten i hela Skåne.

Lasarettet i Ystad köpte i juni 2007 in två mammografimaskiner och två granskningsstationer för 8 miljoner kronor. Ett drygt halvår senare beslöt Region Skåne att lägga ut mammografiundersökningarna på entreprenad och sålde delar av utrustningen till Unilabs för nästan hälften av inköpspriset. Totalt har region Skåne sålt utrustning till Unilabs för nästan 30 miljoner kronor.

Unilabs skulle egentligen ha fått en äldre mammografimaskin istället för den nyinköpta mammografimaskinen. Enligt avtalet skulle Unilabs ta över utrustning från de fyra akutsjukhusen, det vill säga sjukhusen i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg, men Karin Ekelund från Region Skåne uppger att en maskin i Kristianstad gick sönder.

– Då valde vi, för att kunna ge likvärdig mammografi till alla kvinnor i Skåne, att ersätta den med en maskin i Ystad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".