Trelleborgs kommun vill dumpa alger i havet

Trelleborgs kommun vill tippa muddermassor från småbåtshamnarna tillbaka i havet. Men eftersom algerna innehåller en hel del tungmetaller, ifrågasätts metoden av myndigheterna. Nu måste kommunen visa att miljön inte skulle påverkas negativt.
- Vi anser att detta är massor som kommer från havet och att de kan återföras till havet. Vi har inga föroreningar som tillkommer utan det är material som anrikas inne i hamnarna, säger Mattias Lindsjö, logistikingenjör på Trelleborgs kommun. I algmassorna finns en mängd tungmetaller som till exempel, kadmium, krom, koppar, bly och zink. Algproblemet som blivit större på senare år innebär att algerna samlas i bland annat hamnar och sprider en dålig lukt när de bryts ner. I hamnen i Smygehuk uppskattar man att det på bottnen ligger en dryg meter tjockt lager av alger, vilket också hotar framkomligheten i hamnen. Hittills har man löst problemet bland annat genom att köra in algerna till en deponi i Malmö, men kommunen är nu alltså på väg att söka tillstånd för att få tippa tillbaka algerna ner i havet igen på speciellt utvalda platser. - Vi har tagit fram ett antal platser där algerna oavsett strömmar kommer ligga kvar, som vi kommer att titta närmare på, säger Mattias Lindsjö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".