Snart även i Malmö?
Malmö

Malmös spårvagnsplaner gillas av många

Malmö Stads planer på att införa spårvagnar uppskattas. Utredningen har varit ute på remiss och alla instanser som svarat är i grunden positiva till en spårvagnsutbyggnad i Malmö.


Det är nästan bara idel lovord som strös över utredningen om spårbunden trafik i Malmö, det är framför allt spårvagnsalternativet som lockar.

Alla remissinstanser är i grunden positiva till en utbyggnad. MKB skriver till exempel att man tror att ett spårvagnsnät kan hjälpa till att bryta miljonprogrammens fysiska segregation. Skönhetsrådet tror att spårvagnarna kan vara ett identitetsskapande inslag i Malmös stadsbild och att det för äldre människor kan ge ett nostalgiskt välbefinnande.

Svedala kommun tycker också att förslaget är bra och hoppas på en framtida utbyggnad till Bara. Även i Trelleborg gillar man idén men där vill man försäkra sig om att det inte äventyrar planerna på en järnvägsförbindelse mellan Malmö och Trelleborg.

Folkpartiet i Malmö har velat undersöka alternativet att anlägga tunnelbana istället för att bygga spårvagnsnät, men den lösningen sågas i Lunds Tekniska Högskolas remissvar, där man skriver att kostnaden för att anlägga ett tunnelbanenät skulle bli mycket hög samtidigt som Malmö egentligen är för litet för att man ska kunna göra några större tidsvinster med en tunnelbana.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har inget emot en spårvagnsutbyggnad, men där oroar sig för vad det kan innebära för den mycket bördiga marken söder om staden.

– Svårigheten är att inte stycka sönder jordbrukslandskapet med olika dragningar, utan istället försöker att lägga allt som styckar upp fälten så nära varandra som möjligt, säger Sven-Olof Linders, ordförande, LRF i Malmö.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".