Kivik

Maletofta kan ha varit Österlens Birka

Utanför Kivik har arkeologer hittat spår efter en handelsplats som tros vara äldre än Birka. Nu söker man pengar och planerar för en stor publik utgrävning.

– Namnet Maletofta, tofta betyder tomt, gjorde att vi gick över platsen med metalldetektorer och gjorde mellan 300-350 fynd, berättar Bertil Helgesson på Regionmuseet i Kristianstad.

Sedan tidigare har det gjorts många fynd i Ravlundatrakten. Det handlar om fynd från 100 efter Kristi födelse fram till vikingatiden slut från en mängd olika platser. Det finns irländska dräktspännen, guld och arabiska mynt.

Fyndens art gör att arkeologerna nu tror att det här kan ha varit en handelsplats, aktiv både tidigare och längre än de tidigare kända handelsplatserna Birka och Uppåkra.

Utgrävningarna är tänkta att starta i augusti och nu söker man pengar till projektet som kommer att vara ett samarbete mellan Regionmuseet i Kristianstad, Österlens museum, Länsstyrelsen och Region Skånes projekt Besökarna som vill öka besöksnäringen i området.

– Det är spännande att få veta vad den här platsen berätta för oss om hantverk, kontaktnät och i förlängningen även om järnålderns samhällsstruktur, säger Bertil Helgesson.