SVALÖV

Dubbelt så mycket att sanera

Kostnaderna för att sanera det gamla BT-Kemi-området i Teckomatorp skenar iväg ytterligare. Det södra området är långt mycket mer förorenat än vad man tidigare trott och istället för sju miljoner kan det kosta upp till 200 miljoner att få bort jorden.

Sedan i höstas har det södra området på det gamla BT-Kemi-området i Teckomatorp setts över. Idag presenterade Lars Bevmo och hans kollegor resultatet, saneringen kommer att bli lika omfattande som på det norra området. Lika mycket förorenad jord i ton räknat måste forslas bort från det södra området som på det norra området. En överraskning, enligt Lars Bevmo, projektledare för BT Kemi efterbehandling.

– Det trodde man inte, för det området var ju sanerat och klart och rengjort, säger han.

I går, tisdag, satt de i möte med länsstyrelsen, som ska göra allt för att skaffa fram dom 150-200 miljoner som nu behövs för saneringen. På området ligger även företaget Lans Mekaniska, vars byggnader nu måste rivas på grund av saneringen. Det innebär att företaget måste flytta.

– Det har de accepterat, säger Lars Bevmo.

Det norra området är nu färdigsanerat, för 160 miljoner kronor.  Niotusen ton förorenad jord ligger kvar på området, men idag kom beskedet att det nu ska skeppas iväg till Tyskland i slutet av den här månaden. När det södra området ska vara helt rent vågar Lars Bevmo knappt sia om.

– Vi är luttrade men vi får nog räkna med att det håller på till år 2011, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".