SKÅNE

Lunds stift säger ja till att viga homosexuella

Lunds stift säger ja till att personer av samma kön kan ingå i äktenskap i kyrkan. Ett besked som välkomnas av Mats Egfors, kyrkoherde i Malmö.

Riksdagens beslut om den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft redan i maj i år.

Stiftstyrelsen och domkapitelet i Lund har i ett remissvar till Svenska kyrkan sagt att de vill anpassa sig till den nya lagen. Remissen är en del av förberedelserna till det kyrkomöte som Svenska kyrkan håller i höst, då kyrkan tar ställning till konsekvenserna av den nya äktenskapslagen.

Kyrkoherde Mats Egfors tycker att Lunds stifts remissvar är hedrande och han tror att det blir ett positivt beslut i kyrkomötet i höst, vilket skulle innebära att homosexuella får viga sig i kyrkan.

Lunds stift säger i sitt remissvar ja till äktenskap i kyrkan, men att det är upp till prästen om denne vill viga homosexuella eller inte. För kyrkoherde Mats Egfors är det självklart att viga homosexuella.

– För mig är det inget som helst problem utan det har med likställigheten att göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".