Malmö

Bara storrökande äldre får brandlarm

Allt fler äldre malmöbor har trygghetslarm, men bara ett fåtal har brandvarnare kopplat till larmet. I stadsdelen Västra innerstaden till exempel har 1127 personer trygghetslarm, men bara 14 av dem är utrustade med rökdetektor

– Vi anser att alla äldre som har trygghetslarm ska kunna bli erbjudna det här också. Policyn i Västa innerstaden är ju så att bara rökare den här direktanslutningen till kommunens larmcentral och vi menar att alla äldre som har trygghetslarm ska bli erbjudna det här, säger moderaten Martina Jarnbring Palm, vice ordförande i stadsdelsfullmäktige

Innebär inte det ökade kostnader?

– Den eventuella ökade kostnaden får då undersökas av en utredning som kommer visa på vad det blir för kostnader för kommunen.

Ett trygghetslarm kan utrustas med en rökdetektor som kontaktar larmcentralen automatiskt när den känner av rök. Användbart för personer som själv kan ha svårt att larma men det är få äldre som har den här typen av trygghet. Sammanlagt har cirka 6600 malmöbor trygghetslarm, men bara cirka 90 av dem är utrustade med rökdetektor, alltså knappt en och en halv procent. Enligt myndigheten för samhällskydd och beredskap är larmet ofta till stor nytta och det har räddat liv även i Malmö berättar Åke Härstedt, chef på stadens larmcentral.

– I något fall som jag känner till så har det varit nyttigt eftersom man lyckats rädda en person ur en brinnande lägenhet, säger han.

Revisionskontoret i Malmö har undersökt tryggheten och säkerheten för äldre i vissa av stadsdelarna och ifrågasätter i sin rapport varför det är så få som har brandvarnare kopplade till sitt trygghetslarm.

Om en person ska få brandvarnare avgörs efter en behovsprövning och oftast är det till exempel sängliggande storrökare som får tjänsten, men Åke Härstedt tror fler kan komma att få den här typen av trygghetslarm i framtiden.

– Det kanske är så att man ska se över vilken riskanalys man gör när man tittar efter om det finns behov av brandlarm eller inte, och det i sin tur tror jag kommer leda till att fler får brandlarm kopplat till sitt trygghetslarm, säger han.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".